Citibank stelt minnelijke schikking voor

Citibank biedt een minnelijke schikking aan aan zijn klanten die een spaarproduct van Lehman Brothers hadden gekocht. Ze kunnen 65 tot 75 procent van hun inleg recupereren.

Zo'n 4.000 klanten van Citibank kochten spaarproducten van Lehman Brothers, de Amerikaanse kredietverstrekker die anderhalf jaar geleden failliet ging. Citibank wou in eerste instantie de gedupeerde klanten niet vergoeden. Er kwam een onderzoek van de Economische Inspectie en uiteindelijk ook een proces tegen de bank. De minnelijke schikking komt er nu na onderhandelingen met de belangenvereniging Deminor.

Elke gedupeerde klant kan tot midden februari 65 procent van zijn geld uitbetaald krijgen. Als de klant het uitbetaalde geld vervolgens voor drie jaar op een termijnrekening van Citibank zet, kan hij of zij uiteindelijk ongeveer 75 procent terugwinnen.

Volgens Citibank en Deminor biedt dit akkoord snelle zekerheid, terwijl de afloop van het proces - dat ook met deze minnelijke schikking sowieso voortgaat - nog lang op zich kan laten wachten en onzeker is.

Ook minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vindt het akkoord een belangrijke stap, maar hij benadrukt dat de klanten zelf moeten afwegen of ze erop ingaan. Dolor, een andere belangenorganisatie, vindt het voorstel dan weer onvoldoende en wil dat Citibank al het verloren geld vergoedt.

Meest gelezen