Colorfieldkunstenaar Kenneth Noland overleden

De Amerikaanse kunstschilder Kenneth Noland is op 85-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Noland is een van de belangrijkste naoorlogse schilders uit de VS.

Kenneth Noland maakte naam met zijn Color Field Paintings. De minimalistische stijl met uitgesproken kleuren in afgelijnde vlakken is een van de varianten van het Amerikaanse abstracte expressionisme.

Om de aandacht van de kijker van de persoonlijke inbreng van de schilder weg te halen, stapte Noland over op een onpersoonlijk (egaal) ogende manier van het aanbrengen van verf. Op die manier moet de kijker focussen op de essentie: de pure visuele aanwezigheid van vorm en kleur.

De werken van de schilder zitten in de collecties van de grote musea. In 1964 vulde Noland het halve Amerikaanse paviljoen op de Biënnale van Venetië.