Franse ex-politicus Philippe Séguin overleden

In Frankrijk is oud-politicus en voorzitter van het Rekenhof Philippe Séguin overleden. Hij was 66 jaar oud en overleed aan een hartaanval.

Séguin begon zijn politieke carrière in 1978 als parlementslid voor de rechtste RPR van Jacques Chirac. Van 1986 tot 1988 was hij minister van Sociale Zaken in de regering-Chirac.

In 1992 speelde hij een belangrijke rol in de nee-campagne tegen het Verdrag van Maastricht. Van 1993 tot 1997 was hij voorzitter van de Assemblée Nationale, het Franse parlement. In die hoedanigheid steunde hij de presidentscampagne van Jacques Chirac.

Toen hij RPR-voorzitter was in de periode 1997-1999, bekoelde de  verstandhouding met Chirac. Séguin kon er zich niet mee verzoenen dat de neogaullistische partij zich al te veel als schoothondje van Chirac ging gedragen.

Zijn laatste politieke strijd voerde hij in 2001, toen hij de rechtse tegenkandidaat van Betrand Delanoë was voor de burgemeesterssjerp van de hoofdstad Parijs. Na zijn verlies trok Séguin zich terug uit de politiek. In 2004 werd hij voorzitter van het Rekenhof.