Giraf Zuri in Bellewaerde gestorven

In het pretpark Bellewaerde is op kerstdag de mannelijke giraf Zuri gestorven aan een hersenbloeding. Dat heeft Bellewaerde Park vandaag gemeld. De dood van het dier kwam onverwacht voor de zoo en haar verzorgers.

De giraf werd vier jaar oud terwijl de maximale leeftijd van giraffen 25 jaar bedraagt. De Rotschild-giraf, die afkomstig was uit het Ouwehands Dierenpark in Nederland, verbleef sinds april 2007 in Bellewaerde.

Op kerstdag was het park gesloten, maar waren de dierenverzorgers wel aanwezig. 's Morgens at Zuri nog goed en zag het dier er gezond uit.

Toen verzorger Guy voorbijkwam, zag hij de giraf op de grond liggen. Een giraf gaat normaal nooit liggen. Daarom werd onmiddellijk alarm geslagen en snelden de verzorgers naar de giraf. Al gauw bleek dat het dier pas gestorven was. Het werd een kerstdag in mineur in Bellewaerde Park.

Autopsie

De veearts van Bellewaerde Park kwam onmiddellijk ter plaatse en deed de eerste testen. Later werd het lichaam van Zuri overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van Merelbeke.

Vandaag is het onderzoek naar de doodsoorzaak afgerond en wer duidelijk dat een hersenbloeding Zuri fataal is geworden. De bloeding is waarschijnlijk veroorzaakt door een kankergezwel in de rechterhersenhelft.

Het lichaam van Zuri wordt nu geschonken aan het VABI (Vrij Agro- en Biotechnisch Instituut) in het kader van de opleiding van de studenten "Dierenzorg".

Zwanger ?

In het voorjaar van 2008 zagen de verzorgers dat Zuri en Simone pogingen ondernamen om te paren, maar tot op vandaag weten we nog steeds niet of dit een vruchtbare poging is geworden. Eind januari zullen we weten of er toch nog een stukje van Zuri verder zal leven. Als Simone zwanger is, dan is de geboorte voor de lente.