Klacht tegen wapenfabrikant FN Herstal

De Liga voor de Mensenrechten dient een klacht in tegen wapenfabrikant FN Herstal. Zo beoogt de organisatie een nietigverklaring van de wapenexportvergunning van wapenfabrikant FN Herstal. Dat meldt Le Soir. Aanleiding is een wapenlevering aan Libië.

La Ligue des droits de l'Homme, de Franstalige tegenhanger van de Liga voor Mensenrechten, wil de wapenexportvergunning die op 11 november door de Waalse minister-president Rudy Demotte (PS) werd uitgereikt aan FN Herstal nietig laten verklaren, zo meldt Le Soir.

De zaak handelt over een levering van wapens aan Libië.
La Ligue des droits de l'Homme zal deze week een klacht indienen bij de Raad van State om de schorsing en nietigverklaring van de vergunning te bekomen, schrijft Le Soir, die eraan toevoegt dat de klacht betrekking heeft op een deel van het contract van 12,182 miljoen euro tussen de Luikse wapenfabrikant en Libië.

Volgens de informatie van Le Soir zal de klacht wellicht ongegrond zijn, omdat de wapens in kwestie al naar Tripoli zijn uitgevoerd. Het gaat over lichte wapens en munitie, voor de politie en een elite-eenheid van het Libische leger. 

De Waalse regering had de vergunning geleverd op 11 november, daartegen was al eens beroep aangetekend bij de Raad van State, waarna er toch licenties werden uitgeschreven. FN onderhandelt nog met Libië voor het vervolg van het contract.