Kunstenaar werkt met zwartste zwart

De Brusselse kunstenaar Frederik De Wilde heeft een wereldprimeur met zijn schilderij "Hostage". Het bestaat uit het donkerste materiaal ooit gemaakt.

Het werk bestaat uit een kader in gewoon zwart, met daarin een kader van zeven op zeven centimeter uit het nieuwe zwart. Dat is volledig op nanoschaal opgebouwd, atoom na atoom, in samenwerking met de Amerikaanse Rice Universiteit.

Het materiaal is 144 keer zwarter dan zwart. Het vangt bijna alle licht op. "Het licht heeft een ticket om binnen te gaan, maar niet naar buiten", zegt de kunstenaar. "Het materiaal is zeer bijzonder voor de wetenschap. Je zou er een nieuw type zonnepaneel mee kunnen maken met een hoger rendement."

Het nieuwe zwart werd "De Wilde zwart" gedoopt. "Zoals de atoomklok dé referentie is voor tijd, zo is dit de nieuwe referentie voor zwart", zegt hij. De Wilde refereert met zijn werk aan Rothko en Yves Klein, die ook schilderijen in één kleur maakten.

"Hostage" wordt vanaf 15 januari tentoongesteld in de MediaRuimte in de Lakensestraat in Brussel. Het is de eerste keer dat het nieuwe materiaal voor een groot publiek en in de kunstwereld wordt tentoongesteld.