Parket niet in cassatie tegen DHKP-C, Turkije wel

Het federale parket gaat niet in cassatie tegen het arrest van het Brusselse hof van beroep tegen de Belgische afdeling van de Turkse extreemlinkse beweging DHKP-C. "Het is tijd om deze bladzijde om te slaan", luidt het. Maar Turkije ziet dat eventjes anders. De Turkse staat gaat wel in cassatie.
Op 23 december 2009 werden zes leden van de DHKP-C vrijgesproken van terrorisme.

Na het vierde proces tegen de DHKP-C in ons land en het arrest van het Brusselse hof van beroep op 23 december 2009, sprak minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) de hoop uit dat de gerechtelijke procedure tegen de leden van de DHKP-C volledig afgerond was. Volgens De Clerck was het arrest van die dag evenwichtig.

Het Brusselse hof van beroep oordeelde toen dat de DHKP-C geen terroristische organisatie was en sprak zes leden van de DHKP-C vrij van terrorisme. Drie van hen werden wel veroordeeld voor bendevorming, maar kregen daarvoor alleen een voorwaardelijke straf.

Het federale parket lijkt zich nu bij de conclusie van De Clerck aan te sluiten en stapt niet naar het Hof van Cassatie om het arrest van het Brusselse hof van beroep te laten verbreken. "In dit dossier zijn we van mening dat het arrest van het Brusselse hof van beroep een evenwichtig en beredeneerd arrest is en dat het tijd is om deze bladzijde om te slaan", verduidelijkt woordvoerster Lieve Pellens de keuze van het parket.

Maar daarmee is de kous nog niet af. De Turkse staat heeft beslist om wel naar het Hof van Cassatie te stappen. Gisteren kreeg de Brugse advocaat Kris Vincke, die de Turkse staat vertegenwoordigt in deze zaak, een fax uit Ankara met instructies om de uitspraak aan te vechten voor het Hof van Cassatie.

Turkije, dat burgerlijke partij is in de zaak, vindt dat er genoeg juridische argumenten zijn om de vrijspraak van de zes leden van de DHKP-C wegens terrorisme aan te vechten. Vandaag verstrijkt de termijn om in cassatie te gaan. Als het Hof van Cassatie de Turkse staat gelijk geeft en het arrest van het Brusselse hof van beroep vernietigt, moet er een nieuw DHKP-C-proces komen in ons land. Dat zou dan al het vijfde zijn.