Polanski vraagt veroordeling bij verstek

De advocaten van de Frans-Poolse cineast Roman Polanski hebben in de VS een verzoek ingediend om Polanski bij verstek te veroordelen voor een zedenzaak van meer dan dertig jaar geleden.

Roman Polanski verblijft momenteel onder huisarrest in zijn chalet in Gstaad in Zwitserland. Het Zwitserse gerecht hield de cineast eind september 2009 aan onder Amerikaans aanhoudingsbevel.

Roman Polanski ontvluchtte in 1978 de VS om een veroordeling voor seksueel misbruik van een minderjarige te ontlopen. Samantha Geimer, het slachtoffer van de cineast, deed eerder een oproep om de cineast buiten vervolging te stellen.

De advocaten van Polanski hebben bij het hooggerechtshof in Los Angeles het verzoek ingediend om de zaak bij verstek te behandelen. Op 22 januari zal er een beslissing worden genomen. Als de rechtbank instemt met het verzoek, kan het proces doorgaan in afwezigheid van de cineast.