Vorig jaar was topjaar voor Vlaamse films

Vorig jaar gingen 1.521.000 mensen kijken naar een Vlaamse film die door de Kinepolis Film Distribution werd verdeeld. Dat is niet zoveel als de twee miljoen van twee jaar geleden, maar toen lokte "Loft" alleen al 1,2 miljoen bezoekers.

De Vlaamse publiekstrekkers waren "De helaasheid der dingen" van Felix van Groeningen (foto cast) met 428.000 bezoekers en "Dossier K" van Jan Verheyen met 264.000 bezoekers. Daarnaast deden ook Vlaamse  films die mikken op kinderen het goed, zoals "Mega Mindy", "Plop en de kabouterschat", "Suske en Wiske en de Texasrakkers" en "Anubis en de wraak van Arghus".

Cijfers over andere films wil Kinepolis niet vrijgeven, maar wel een top drie van de meest bezochte films. Daarin prijken "Ice age 3", "Harry Potter en de halfbloed prins" en "Up".

Algemene cijfers per film zijn er niet voor België. De Federatie der Cinema's van België, die normaal gezien de cijfers verzamelt, zegt dat niet alle distributeurs die nog doorgeven. Daardoor is er geen centrale database meer met informatie over de bezoekersaantallen. "Ik denk dat we daarin het enige land ter wereld zijn", zegt Thierry Laermans van de Federatie der Cinema's in De Morgen. Er wordt wel gewerkt aan een oplossing.