140 doden bij stammentwisten in Zuid-Soedan

In de Zuid-Soedanese provincie Warrap zijn minstens 140 doden en 90 gewonden gevallen bij een gewapend treffen over vee tussen leden van de Dinka- en de Nuer-stam. Er zouden ook 30.000 stuks vee zijn gestolen.

Volgens nog onbevestigde berichten zouden leden van de Nuer-stam Dinka's hebben aangevallen. De Nuer en de Dinka's hebben al langer meningsverschillen over vee. De meeste slachtoffers zouden Dinka's zijn.

Verschillende hulporganisaties waarschuwen voor een heroplaaien van de burgeroorlog in Soedan. Ze hebben het over een levensgevaarlijke cocktail van geweld, chronische armoede en politieke spanningen. 

Het broze vredesakkoord van 2005 dreigt daardoor in gevaar te komen. Dat maakte een eind aan 22 jaar burgeroorlog tussen het overwegend christelijke zuiden van Soedan en het islamitische regime in de hoofdstad Khartoem.

Zuid-Soedanese politici beschuldigen de regering ervan rivaliserende groepen in het zuiden te bewapenen en zo tweedracht te zaaien. In april zijn er verkiezingen in Soedan en volgend jaar is er een referendum gepland over mogelijke onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.

Een tweede Darfoer?

De gebeurtenissen in Zuid-Soedan doen denken aan Darfoer, een regio in het westen van Soedan. Ook daar gebruikt de Soedanese regering een dubieuze strategie om de oppositie tegen het centrale gezag de kop in te drukken: ze heeft daar de Janjaweed-militie bewapend om terreur te zaaien onder de burgerbevolking, in de hoop dat de steun aan de rebellen in Darfoer afneemt.

De burgeroorlog in Darfoer, die begon in 2003, heeft al minstens  300.000  mensenlevens geëist. Zo'n 2 miljoen mensen zijn op de vlucht en verblijven in vluchtelingenkampen in Tsjaad en in Soedan zelf.