"Autokrediet te gemakkelijk verleend"

Banken geven nog altijd te gemakkelijk een lening bij de aankoop van een auto. Dat blijkt uit onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. Wie garages vergelijkt, kan meer dan 5.000 euro besparen bij de aankoop van een nieuwe wagen.

Je moet er niet op vertrouwen dat elke kredietgever op verantwoorde wijze krediet toestaat, integendeel", zegt Test-Aankoop. "Vijf jaar na de laatste enquête is de toestand aanzienlijk verslechterd", klinkt het.

Zo stelt 30 procent van de kredietverstrekkers geen enkele vraag over het gezinsinkomen en 45 procent vraagt niet naar de maandelijkse lasten. Tot slot was 87 procent van de kredietverstrekkers niet geïnteresseerd in het feit of de kandidaat-kredietnemer al een spaarpotje had opgebouwd of niet.

"Het is duidelijk dat de kredietverstrekkers geen lessen hebben getrokken uit de wereldwijde financiële crisis, mede veroorzaakt door het onverantwoord toekennen van hypothecaire leningen in de Verenigde Staten", besluit Test-Aankoop.

Test-Aankoop stelt ook vast dat wie prijzen vergelijkt, tot 5.051 euro kan besparen bij de aanschaf van een nieuwe wagen. De organisatie vergeleek de prijzen van een kleine diesel-gezinswagen met een catalogusprijs tussen 17.000 en 25.000 euro in 105 garages. Uit het onderzoek bleek dat elke bezochte garage korting gaf bij een tweede bezoek.

Meest gelezen