"Meer dan 50% kans op oplossing voor BHV"

Het kernkabinet is vanmorgen voor het eerst dit jaar samengekomen. Iedereen was positief over het "samenwerkings- federalisme" dat premier Yves Leterme voorstelt, en over Jean-Luc Dehaene als oplosser van het probleem BHV.

Vicepremier Joëlle Milquet (CDH) acht de kans groter dan 50 procent dat Jean-Luc Dehaene een oplossing vindt voor het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Mocht het toch fout lopen, sluit Milquet een noodoplossing niet uit. Het gaat dan om een noodwet die het moet mogelijk maken om eenmalig nog verkiezingen te kunnen organiseren. "Maar dat is niet de bedoeling", zegt Milquet erbij, "eerst proberen we een akkoord te bereiken."

Voor Open VLD is een tijdelijke noodwet geen optie. "Het probleem sleept al jaren aan, ik denk dat we het definitief moeten regelen", zegt Guy Vanhengel. "Het is belangrijk dat we de angel Brussel-Halle-Vilvoorde uit onze voet halen."

Ex-premier Jean-Luc Dehaene heeft tot Pasen de tijd om met een oplossing te komen. Dan vervalt de termijn van het belangenconflict dat de Duitstalige Gemeenschap had ingediend tegen het wetsvoorstel om de kieskring te splitsen.

"We zullen samenwerken"

De ministers van het kernkabinet zijn ook opgetogen over het "samenwerkingsfederalisme" dat premier Yves Leterme voorstelt. Leterme vraagt dat de regeringen in ons land samenwerken om de impact van de crisis te beperken. "Ik denk dat iedereen akkoord is, dat het feit dat er nog geen staatshervorming is, geen alibi mag zijn om niet samen te werken en om de deelstaten niet op te roepen om alles te doen om de economische crisis te bestrijden", zegt Leterme.

De premier benadrukt ook dat het land niet mag stilstaan wanneer België voorzitter wordt van de Europese Unie op 1 juli. "We zullen moeten voortbesturen, het hele jaar door", zegt hij. "Daar ben ik voorstander van", zegt Milquet. "Het meest redelijke standpunt", vindt Vanhengel.