Drie kerken aangevallen in Maleisië

In Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, zijn vannacht drie kerken aangevallen. Aanleiding is een juridische discussie tussen christenen en moslims over het gebruik van het woord "Allah". De moslimgemeenschap vindt dat alleen zij die naam van God mag uitspreken of schrijven. Zo staat het ook in de wet.

Het katholieke weekblad The Herald was echter naar de rechter gestapt met het argument dat de christenen in Maleisië al heel lang het woord "Allah" gebruiken om naar God te verwijzen, zelfs nog voor de islam was gesticht. Het weekblad kreeg vorige week van de rechter gelijk. Daardoor zouden ook niet-moslims "Allah" mogen gebruiken om te verwijzen naar God.

Het vonnis deed heel wat stof opwaaien, tot nu toe vooral in de media, maar nu ook op straat. Afgelopen nacht zijn verschillende aanslagen gepleegd op kerken van katholieken en protestanten. Eén kerk is  zo goed als uitgebrand, bij de andere twee kerken bleef de schade beperkt.

De Maleisische regering heeft beroep aangetekend tegen het vonnis, en het hooggerechtshof heeft het vonnis ten gunste van de christenen voorlopig opgeschort totdat het beroep van de regering is behandeld. Tegelijk neemt de regering maatregelen om toekomstige incidenten te vermijden en krijgen de christelijke kerken extra bescherming. Radicale moslimgroepen hebben aangekondigd dat ze nog meer acties zullen ondernemen.