Geen "11"-trui met vogel voor de klas van 2011

In de Edsel Ford High School in het Amerikaanse Dearborn dachten leerlingen hun diploma, dat ze in 2011 zullen behalen, te onderstrepen met een eigen ontwerp op een sportieve trui. Maar de directie kan de onbedoelde verwijzing naar de aanslagen van 9/11 maar matig waarderen en neemt de truien in beslag.

Op de trui staat een grote "11" afgebeeld, verwijzend naar het jaar dat de leerlingen afstudeerden, waarop de mascotte van de school, een soort arend, afvliegt. De "11" bevat kleine vierkantjes die als raampjes in een flatgebouw kunnen worden geïnterpreteerd. Onder de tekening staan de woorden: "Je krijgt ons niet klein".

"Enkel een stomme fout"

Volgens David Mustonen, woordvoerder van de school, getuigen de truien van "slechte smaak" en zijn ze "weerzinwekkend". "Het geheel verwijst duidelijk naar de tragedie op 11 september en brengt zowel medewerkers als studenten van slag", aldus Mustonen in the Detroit News. De truien werden dan ook onmiddellijk in beslag genomen.

Volgens de leerlingen wilden ze met het ontwerp "hun schooltrots benadrukken" en vinden ze de negatieve aandacht overdreven. Ondanks aandringen van sommige boze ouders en medeleerlingen werden de leerlingen die de bewuste trui droegen, niet geschorst. De hoofdredacteur van het studentenblad The Bold concludeerde: "Ze hadden helemaal geen terroristische bedoelingen. Het gaat hier om heel normale kinderen. Ze hebben enkel een stomme fout gemaakt."

De helft van de leerlingen in de Edsel Ford High School heeft een Arabische achtergrond.