Genk krijgt een nieuw energiecentrum

In Genk is vrijdag het nieuwe centrum Energyville voorgesteld. Dat kenniscentrum zal al het Vlaamse onderzoek inzake duurzame en groene energie bundelen in een nieuw complex op de oude mijnterreinen van Waterschei.

In het centrum komt InnoEnergy, een consortium van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) en de K.U.Leuven. Dat initiatief moet de tot nu toe versnipperde Vlaamse inspanningen inzake onderzoek naar duurzame energie bundelen.

Het nieuwe centrum Energyville komt er op de oude mijnterreinen van Waterschei en kost 20 miljoen euro. Een deel van dat geld komt van de Europese Unie.

Het centrum moet in 2012 klaar zijn. Er zullen 200 onderzoekers aan de slag kunnen. Onder hen zijn mensen van het European Institute for Innovation and Technology (EIT). Het project is overigens een van de zeven centra die door de EU gesteund worden.