Noorse krant herpubliceert Mohammedprent

Na de mislukte aanslag op de Deense cartoonist Kurt Westergaard heeft de Noorse krant Aftenposten vandaag diens omstreden Mohammed-karikaturen opnieuw afgedrukt. De krant doet dan om “aan te tonen waar het eigenlijk om gaat” licht hoofdredactrice Hilde Haugsgjerd toe.

Vorige week had een vermeende islamist uit Somalië de Deense cartoonist in diens woning aangevallen. De tekenaar kon zich tot de komst van de politie in een kamer verschansen.

De Deense krant Jyllands-Posten had in september 2005 twaalf karikaturen van Mohammed van de hand van verschillende tekenaars gepubliceerd. Dat lokte in de moslimwereld een golf van verontwaardiging uit, die in demonstraties en onlusten ontaardde. In de islam is de afbeelding van de profeet Mohammed verboden.

De cartoons leidden toen tot een discussie over media- en persvrijheid. "We hebben altijd het recht verdedigd om deze tekeningen te publiceren, en we hebben ook kopieën afgedrukt toen de discussie in 2005 uitbrak", zei Haugsgjerd.