Obama: "Vooral leren uit onze fouten"

De Amerikaanse president Barack Obama kondigt hervormingen van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten aan na de mislukte aanslag op een vliegtuig van Delta Airlines, vorige maand.

"Ik wil vooral leren uit onze fouten en die corrigeren om meer veiligheid in te bouwen. Ik ben minder geïnteresseerd in wie nu schuld treft. Uiteindelijk blijf ik de enige verantwoordelijke", zei Obama in een toespraak.

Hij somde een reeks maatregelen op om de veiligheid op luchthavens te versterken en om de controle op de passagierslijsten te verbeteren. Hij waarschuwde dat alle betrokken diensten mee verantwoordelijk zijn voor de toepassing van de hervormingen. "We zullen allemaal verantwoordelijk zijn als dit niet gebeurt", waarschuwde hij.

Minister van Binnenlandse Veiligheid Janet Napolitano (kleine foto) wil betere screeningtoestellen in de Amerikaanse luchthavens en vraagt dat luchthavens in het buitenland het Amerikaanse voorbeeld volgen.

De Nigeriaanse dader van die aanslag moet vandaag voor de rechter verschijnen. Hij zou banden hebben gehad met het terreurnetwerk Al Qaeda en zou een opleiding hebben gekregen in Jemen. Farouk Abdulmutallab wordt onder meer beschuldigd van poging tot moord op 290 mensen.