Spyker Cars en Ecclestone bieden op Saab

Na het verlopen van de deadline gisteravond blijken er drie gegadigden om de noodlijdende dochter van GM over te nemen: sportwagenfabrikant Spyker, Formule 1-tycoon Bernie Ecclestone en een groep Zweedse investeerders.

De deadline die moedermaatschappij General Motors stelde voor de overname van het Zweedse automerk, liep gisteravond om 23.00 uur af. GM had eerder de deadline verlengd om de duidelijk geïnteresseerde autofabrikant Spyker meer tijd te geven om een nieuw bod voor te bereiden.

De Nederlandse sportwagenfabrikant had het bod net op tijd klaar. Spyker-topman Victor Muller meldde dat het bod om “vijf voor elf” de deur uitging.

De tweede geïnteresseerde is de 79-jarige Formule 1-tycoon Bernie Ecclestone. Samen met de Luxemburgse investeringsfirma Genii Capital heeft ook hij een bod geplaatst om Saab over te nemen. Genii Capital investeerde vorige maand ook al in het Formule 1-team van Renault. Het zou nu een bod in cash hebben gedaan op Saab teneinde een meerderheidsbelang te verwerven in het Zweedse automerk.

Er zou nog een derde gegadigde zijn voor Saab, met name een groep Zweedse investeerders.

Zelf had GM zich niet meer verwacht aan al die belangstelling voor een overname van dochter Saab. Woensdag nog zei GM-topman Ed Whitacre dat “een last-minute deal om Saab te redden zeer onwaarschijnlijk was”. Het Zweedse automerk zou wellicht moeten worden ontmanteld, klonk het toen nog. Nu er drie kandidaat-overnemers zijn, ziet het er voor Saab beter uit. Spyker verwacht een beslissing van GM in de loop van de volgende week.

GM kocht in 1990 een belang van 50 procent in Saab en in 2000 werd het bedrijf volledig overgenomen. Sinds 2001 heeft Saab echter geen winst meer geboekt. Begin dit jaar besloot GM Saab te verkopen en zich op de vier automerken Chevrolet, Cadillac, GMC en Buick te richten.

Saab werd eerder dit jaar in principe al verkocht aan het Zweedse Koenigsegg, maar dat bedrijf blies de transactie eind november af.