Tofu en soja smaken ronduit vies

Wie van vlees houdt, van een sappige biefstuk of een stevige kotelet, laat zich nauwelijks verleiden tot het eten van vleesvervangers op plantaardige basis. Het nepvlees smaakt simpelweg vies en is dus geen alternatief voor de vleeseter.

Dat blijkt uit een onderzoek van Annet Hoek aan de Wageningen University. Volgens de onderzoekster moeten producenten van vleesvervangers zich vooral toeleggen op de smaak van groente-, tofu- en sojaburgers.

“Vleesvervangers moeten vooral lekkerder worden en in de supermarkt tussen de vleesproducten staan, niet in een apart schap. Ook helpt het als nepvlees qua uiterlijk en bereidingswijze lijkt op echt vlees, zoals bij een nepvleesworstje”, aldus Hoek. Argumenten als dierenwelzijn en gezondheid spelen bij vleeseters nauwelijks een rol.

Bovendien geven veel vleesvervangers een minder verzadigd gevoel, omdat er minder eiwit inzit dan in vlees. Ook daaraan zou moeten worden gewerkt.

Hoeks besluit is dan ook dat “de acceptatie van nepvlees nog een lange weg te gaan heeft”.

lees ook