Vrachtwagen blokkeert ingang van Jupille

Bij bierproducent AB InBev blokkeren de vakbonden de toegang tot de vestiging van Jupille. Een vrachtwagen staat voor de ingang. De gijzeling van enkele directieleden is wel voorbij.

Vakbondsmensen hadden de directie gisterenmiddag opgesloten in een vergaderzaal na een bijzondere ondernemingsraad. Daar werd aangekondigd dat er 299 banen van de 2.800 verdwijnen bij AB InBev. 

Volgens de directie is dat nodig omdat de biermarkt in ons land alsmaar kleiner wordt. Het grootste deel van de ontslagen valt in de ondersteunende diensten in het hoofdkantoor in Leuven. In Jupille zouden 63 banen verdwijnen.

Uit woede hadden enkele werknemers van Jupille de directie gisterennamiddag dan opgesloten in een vergaderzaal waar de directie meer uitleg had gegeven over de ontslagen. Maar rond 2 uur vannacht mochten de directieleden naar huis.

"Het is niet echt nuttig om hen nog vast te houden", zegt Antonino Militello van het ABVV. "We hebben niet alle verwachte antwoorden gekregen, maar de directie heeft beloofd om alles op alles te zetten om concrete gevallen hier in Jupille op te lossen."

Daarmee is de actie van de werknemers in Jupille echter nog niet voorbij. De toegang voor in- en uitvoer van producten wordt nog altijd verhinderd. De directie had wel overal een stock opgebouwd zodat de bevoorrading naar de winkels nog niet in het gedrang komt. De werknemers van Jupille zijn ook gewoon aan het werk.