VS verkoopt luchtdoelraketten aan Taiwan

De Verenigde Staten gaan de meest moderne Patriot-luchtdoelraketten leveren aan Taiwan. Washington veegt zo de bezwaren van China van tafel.

Dankzij de goedkeuring krijgt luchtvaartgroep Lockheed Martin de toelating om voor 6,5 miljard dollar Patriot-raketten te verkopen aan Taiwan. Dat moet Taiwan toelaten om zich beter te verdedigen tegen Chinese vliegtuigen en raketten. Het zou gaan om de meest geavanceerde versie van de intussen erg bekende Patriot.

China heeft zich lang tegen de verkoop verzet, maar Washington blijft bij de deal. Dat komt deels ook omdat China de afgelopen jaren steeds meer raketten heeft opgesteld die Taiwan kunnen bedreigen.

Sinds het einde van de Chinese Burgeroorlog in '49 gaan China en Taiwan hun eigen weg. De communisten beheersen nog altijd het Chinese vasteland. Taiwan heeft zich van een militaire dictatuur ontwikkeld tot een democratie. Beide staten zijn economisch erg succesvol.

De Verenigde Staten voeren een subtiel evenwichtsbeleid tussen beiden. Officieel hebben zij diplomatieke relaties met China, maar in de praktijk blijft Taiwan voor de VS een strategisch belangrijke bondgenoot in het Verre Oosten.