"Ambt van minister met waardigheid uitvoeren"

Premier Yves Leterme (CD&V) heeft een gesprek gehad met minister van Pensioenen Michel Daerden (PS) nadat gisteren beelden verspreid waren waarop Daerden een vreemde indruk maakte tijdens een toespraak in de Senaat. Daerden houdt vol dat hij bloednuchter was.
Leterme en Daerden bij de eedaflegging bij de koning in juli 2009.

"Na kennis genomen te hebben van de houding van Michel Daerden tijdens het beantwoorden van mondelinge vragen in de Senaat heb ik met betrokkene een gesprek gehad", laat de eerste minister in een persmededeling weten.

"Tijdens dit gesprek heeft Michel Daerden benadrukt dat hij niet onder de invloed was van alcohol, in tegenstelling tot wat sommigen hebben beweerd."

Leterme heeft er Daerden naar eigen zeggen aan herinnerd "dat het de plicht van alle ministers is om de opdrachten die hen zijn toevertrouwd met waardigheid uit te voeren en om onder alle omstandigheden respectvol gedrag te vertonen, in het bijzonder tegenover de instellingen en de parlementsleden".

"Daerden heeft een functioneringsprobleem"

Gisteren eiste oppositiepartij N-VA het ontslag van de minister en ook Vlaams Belang en Lijst Dedecker willen dat Daerden vertrekt.

Senator Hugo Vandenberghe (CD&V) wil niet gezegd hebben dat hij het ontslag van Daerden vraagt, maar vindt dat de PS grondig moet nadenken over de positie van Daerden. "Het is duidelijk dat Daerden een probleem van functioneren heeft. Het is aan de politieke verantwoordelijken om nu te zien hoe ze daarmee omgaan en of die positie te handhaven zal zijn."

Groen! wil dan weer dat premier Leterme het pensioenendossier naar zich toetrekt.