"Ik mis een debat over de rol van de VRT"

Oud-VRT-baas Tony Mary ergert zich aan "de puur economische benadering van sommigen in het VRT-dossier". Dat zegt hij in een interview met De Tijd. De openbare omroep moet volgens Mary boven een puur economische logica staan.

Mary vindt dat het debat over de opdracht van de openbare omroep veel te weinig wordt gevoerd. "Iedereen bekijkt de VRT vanuit een puur economische logica en dat is niet de goede manier".

"Ik hoor geledegeerd bestuurder Piet Van Roe tijdens zijn nieuwjaarsspeech zeggen dat hij geen bondgenoten vindt bij de politiek. Ik hoor spreken over de besparingsronde. Maar ik hoor niemand nog spreken over de fundamentele rol van de VRT", zegt Mary.

Tony Mary stelde zich onlangs kandidaat om Piet Van Roe op te volgen als gedelegeerd bestuurder van de VRT. "Ik weet dat ik in dit geval statistisch geen kans heb", zegt hij in De Tijd. "Ik zie het als een manier om het debat over de VRT te openen".

Mary ziet de rol van de VRT breder dan als een puur mediabedrijf. "Als de VRT alleen maar een mediabedrijf moet zijn dat in concurrentie staat met de andere private omroepen, schaf haar dan af", zegt hij.

Volgens Mary staat de VRT boven de economische logica omdat de omroep ook het grootste cultuurhuis van Vlaanderen is. "De VRT herbergt de grootste redactie van Vlaanderen en is een motor van de creatieve industrie".

Meest gelezen