Calorieën op de menukaart kloppen niet altijd

Steeds meer Amerikaanse restaurants maken er een erezaak van om op hun menukaart bij elk gerecht te vermelden hoeveel calorieën het bevat. Uit een studie die afgelopen week gepubliceerd werd, blijkt echter dat die cijfers niet altijd kloppen met de realiteit.

Onderzoekers van de faculteit voedingswetenschappen van de Tufts University in de Amerikaanse staat Massachusetts onderzochten 18 gerechten in 5 grote restaurantketens en 11 gerechten van fastfoodzaken. Onder meer pizzaketen Domino's en hamburgerketen McDonald's werden onder de loep genomen.

Het onderzoek toonde aan dat bijna de helft van de geserveerde gerechten meer calorieën bevat dan eigenlijk was aangegeven. In sommige gevallen telde het gerecht zelfs het dubbele aantal calorieën.

"Als de mensen focussen op de caloriegegevens op de menukaart om te vermageren, kunnen anomalieën van deze aard net leiden tot gewichtstoename, zegt onderzoekster Susan Roberts.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of the American Dietetic Association.

lees ook