Daisy houdt groot deel Europa in haar greep

Een depressie met de naam Daisy brengt veel sneeuw, kou en rukwinden over grote delen van West- en Oost-Europa. Vooral Duitsland deelt in de brokken. De vrieskou heeft al tientallen slachtoffers gemaakt, vooral in Polen.

Op Duitslands drukste luchthaven, in Frankfurt, zijn ruim 200 vluchten geschrapt. Er werden sneeuwruimers ingezet om de landings- en startbanen vrij te houden, maar de sneeuwval bleek te hevig (foto boven: centrum van Frankfurt).

In Nürnberg gleed een vliegtuig met 133 passagiers van de baan, zonder erg. De sneeuwstorm zou nog even aanhouden in Duitsland en de mensen is gevraagd om reserves aan te leggen voor een viertal dagen.

Verwacht wordt dat het verkeer in delen van het land bijna volledig zal lamliggen, ook al omdat er een groot tekort aan strooizout is. Aan de Baltische kust, in het noorden van Duitsland, is al meer dan 30 centimeter sneeuw gevallen. In Duitsland zijn al zeker tien mensen doodgevroren. Het Rode Kruis doet een extra inspanning voor opvang.

Vrieskou maakt tientallen slachtoffers in Polen

In Polen zijn naar schatting 140 mensen doodgevroren door de vrieskou. In Zwitserland ligt het vrachtverkeer zo goed als stil omdat de toegang naar de grote Alpentunnels geblokkeerd is.

Ook in Frankrijk is er chaos op verschillende wegen. Op meerdere plaatsen lieten automobilisten zich verrassen en gebeurden er ongelukken (foto boven). Zelfs in het zuiden van Frankrijk, in de Provence, heeft de sneeuw problemen veroorzaakt. In Arles en Avignon viel meer dan 20 centimeter. Verschillende gebieden zitten er zonder stroom.

Groot-Brittannië beleeft zijn strengste winter in tientallen jaren. Plaatselijke overheden zijn ermee akkoord gegaan om 25 procent minder zout te strooien, om te vermijden dat de voorraden uitgeput raken. Op de luchthaven van Heathrow zijn al verschillende vluchten afgelast.

Het winteroffensief van Daisy heeft zelfs de noordkust van Spanje bereikt (foto). Verschillende stranden liggen bedekt onder een sneeuwlaagje. Op andere plaatsen heeft het gewoon geregend, maar zijn er overstromingen. In Catalonië moesten bepaalde scholen dichtblijven en kregen de leerlingen een dag langer vakantie. Ook in Italië regende het hard in het centrum en het zuiden. In het noorden viel een pak sneeuw, onder meer in Venetië, waar het water een hoog peil heeft bereikt.

Zelfs Scandinavië kreunt onder het winteroffensief

Ook de Zweden en Noren, die toch wat gewoon zijn, kreunen onder de winterkou.

In Zweden daalde het kwik tot -38,7 graden en komen de energievoorraden mogelijk in het gedrang. Zweden is voor zijn energie voor een groot deel afhankelijk van Noorwegen.

Ook in Noorwegen zelf worden bijzonder lage temperaturen opgetekend. Op de luchthaven van Roros in Noorwegen dook het kwik tot -42 graden, de laagste temperatuur in 23 jaar.