Danneels houdt afscheidsmis in Brussel

In Brussel heeft kardinaal Godfried Danneels een afscheidsviering gehouden in de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal. De viering werd bijgewoond door onder meer koningin Fabiola en prinses Mathilde.

In zijn homilie riep Danneels op om te durven geloven. "Beginnen met een gezond christelijk zelfbewustzijn te ontwikkelen. Dit is geen pretentie of hoogmoed: het is gewoon in de waarheid gaan staan. Onze identiteit tonen en belijden,  zonder complexen en zonder arrogantie. We zijn van Christus en van het evangelie. Onszelf durven te zijn. Het mag. Het moet zelfs", zei Danneels.

De kardinaal blikte ook terug op zijn carrière als aartsbisschop. "Als ik terugkijk op deze dertig jaar herderschap onder u, wat zeggen? Ik zie wat ik gedaan heb en wat ik niet deed. Ik ken mijn slagen en mislukken, zie de benutte en de gemiste kansen, mijn gaven en gebreken, mijn goed en mijn kwaad. Wat zeggen? Misschien dit:: alles is genade… Ja, alles is genade".

Morgenmiddag is er nog een laatste viering in de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. Godfried Danneels is 76. Verwacht wordt dat de paus binnenkort zal bekendmaken wie hem opvolgt.