De Venezolaanse bolivar wordt gedevalueerd

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft aangekondigd dat de nationale munt, de bolivar, voor het eerst sinds 2005 ontwaard wordt. De munt zou met zeker 17 procent gedevalueerd worden. Chavez wil daarmee de inflatie bestrijden en Venezuela's olieverkoop een duwtje in de rug geven.

De bolivar zal niet langer aan 2,15 maar aan 2,60 genoteerd worden tegenover de Amerikaanse dollar. Chavez (foto) hanteert evenwel verschillende wisselkoersen, en voor de olie gaat de bolivar zelfs aan 4,30 genoteerd worden tegenover een dollar.

De eerste wisselkoers, die van 2,6 bolivar voor 1 dollar, wordt onder meer toegepast in prioritaire sectoren, zoals voor de import van openbare goederen, legde Chavez uit op een persconferentie. Voor de industrie, telecommunicatie, textiel, elektrogoederen, alcohol en tabak geldt de hoge ontwaarding van 4,30 bolivar per dollar.

Chavez slaat twee vliegen in één klap. Hij pakt de inflatie in zijn land aan, en maakt export goedkoper, wat de economie ten goede moet komen.

Venezuela kampt momenteel met een recessie en een inflatie van maar liefst 25 procent, de hoogste in de Zuid-Amerika.