Vrouw die op paus afstormde mag instelling verlaten

De vrouw die op kerstavond de misviering in de Sint-Pietersbasiliek verstoorde door op de paus af te stormen, heeft de psychiatrische instelling weer mogen verlaten. Eerder had ze verklaard dat ze gewoon "de paus in de armen wilde sluiten."

De 25-jarige vrouw, van Zwitsers-Italiaanse afkomst, was bij het begin van de misviering vanuit het publiek over de afscheiding gesprongen net toen de paus door de middengang naar voren kwam en stormde op de paus af.

De paus kwam licht ten val maar kwam er met de schrik vanaf en kon de mis opdragen. De Franse kardinaal Roger Etchegaray daarentegen brak een dijbeen toen hij viel. De vrouw zelf kon meteen overmeesterd worden door veiligheidsagenten.

De vrouw werd daarna in de psychiatrische instelling van Subiaco (in de buurt van Rome) geplaatst. Tijdens haar verblijf heeft ze het bezoek gekregen van haar familie en van de secretaris van de paus die haar vergiffenis schonk. De 25-jarige zei dat ze de paus nooit kwaad wilde doen, maar gewoon eens in haar armen wilde sluiten.

Overigens had ze op kerstavond 2008 ook al eens geprobeerd om tot bij de paus te komen, maar toen kon ze worden onderschept. Nu mag ze opnieuw naar huis. Volgens een woordvoerder van de instelling is ze er normaal behandeld en is ze niet in een isoleercel geplaatst.