42 opgepakt na geweld tussen moslims en kopten

Na het geweld in het Egyptische dorp Bahgoera tussen moslims en koptische christenen zijn 42 mensen opgepakt. Het gaat om 14 moslims en 28 koptische christenen.

Bahgoera ligt in de buurt van Nagaa Hamadi, waar woensdag drie mensen in een auto het vuur openden op gelovigen die een kerk verlieten, aan de vooravond van het koptische kerstfeest. Daarbij werden zes kopten en een moslimagent gedood. Het gebied ligt zowat 50 km ten noorden van het toeristische centrum Luxor.

De politie meldde vrijdag dat de drie daders waren opgepakt, maar dat kon de gemoederen niet bedaren. Er braken rellen uit, waarbij kopten en moslims elkaars huizen en ook enkele winkels en motoren in brand staken.

De kopten, die amper 6 à 10 procent van de ongeveer 78 miljoen Egyptenaren uitmaken, zijn ongerust door de recente gebeurtenissen. Ze voelen zich steeds meer in het nauw gedreven omdat de strikte islam steeds meer aan invloed wint in Egypte. Intussen haast de Egyptische overheid zich om te zeggen dat het om "geïsoleerde incidenten" gaat.