"Er zit vanbinnen iets, maar het komt er niet uit"

Het beklemmende gevoel, de besloten geur, de indringende geluiden… Wie nooit in een gevangenis is geweest, kan er zich nauwelijks iets bij voorstellen. In de reeks "Leuven hulp" wordt de kijker 8 weken lang de bevoorrechte getuige van het dagelijkse leven achter de tralies. Theatermakers Ewout en Thomas werken met een tiental gedetineerden aan een theatervoorstelling. Het wordt elke week bang afwachten of dat wel zal lukken. Justitiejournaliste Machteld Libert bekijkt elke week de nieuwe aflevering.

Maandag 11 januari in "Leuven hulp"

"Er zit vanbinnen iets, maar het komt er niet uit"

In de zesde aflevering van "Leuven hulp" doet Christos zijn verhaal. Christos zit als geïnterneerde in de hulpgevangenis van Leuven. Geïnterneerden zijn veroordeelden die ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard, dus een psychisch probleem hebben.

Ze horen niet thuis in de gevangenis, maar in de psychiatrie. Maar bij gebrek aan plaats in de psychiatrische instellingen blijven ze maar in de gevangenis. Christos heeft al verschillende aanvragen gedaan om naar een psychiatrische instelling te verhuizen, maar overal wordt hij geweigerd. Hij heeft hoop dat hij nu naar een instelling in Bierbeek kan.

Het probleem van Christos is agressie. Hij krijgt zijn agressie niet onder controle en dat zorgt regelmatig voor de nodige problemen. Ook tijdens de toneelrepetities heeft hij het moeilijk om te vertellen over zijn verleden. Alles komt weer naar boven.

Antonio telt de dagen af. Hij moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Hij krijgt steun van celgenoot Wesley, maar vooral van de aalmoezenier. Er zijn veel gevangenen die het geloof ontdekken in de gevangenis en er leren bidden. Zo ook Antonio.

Ook Dilges moet weer voor de rechter verschijnen, deze keer voor nog maar eens een reeks nieuwe feiten. Hij blijft de schuld in de schoenen van een ander schuiven en vertikt het om zijn eigen problemen onder ogen te zien.

Leuven hulp

Maandag om 21.15 uur op Eén.

Een uniek document over schuld en boete, gemiste kansen en het eeuwige voornemen om nooit meer naar de gevangenis terug te keren.

Wie wil deelnemen aan een gespreksgroep in de gevangenis kan mailen naar bartschoovaerts@hotmail.com

Meest gelezen