Britse journalist komt om in Afghanistan

De Britse journalist Rupert Hamer is omgekomen bij een explosie in de stad Nawa in de Afghaanse provincie Helmand. Dat heeft het Britse ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Hamer werkte als oorlogsjournalist voor de Sunday Mirror in Afghanistan, samen met zijn fotograaf Philip Coburn. Coburn is zwaargewond geraakt, maar verkeert in stabiele toestand. Later deze week zal hij worden overgevlogen naar Groot-Brittannië.

Hamer en Coburn werken al jaren samen in Afghanistan en reizen telkens mee met Britse of Amerikaanse troepen. Gisteren reisden ze mee met een konvooi van de Amerikaanse marine. De auto waarin het tweetal zat, reed op een zelfgemaakte bom in de berm.

Naast Hamer zijn ook een Amerikaanse marinier en een Afghaanse soldaat bij de aanslag omgekomen. Vier andere Amerikaanse soldaten zijn gewond geraakt.

"Respect voor zijn professionalisme"

De Britse minister van Defensie Bob Ainsworth heeft zijn medeleven betuigd met de familie van Hamer. De journalist laat een vrouw en drie kinderen achter.

In een mededeling looft Ainsworth het professionalisme en de moed van Hamer en Coburn. "Ze hebben me vergezeld op mijn meest recente reis naar Afghanistan. Ik heb hen goed leren kennen en was onder de indruk door hun harde werk en professionalisme."

"Als oorlogsverslaggever had Rupert Hamer een nauw contact met de medewerkers van de communicatiedienst van mijn ministerie. Ik weet dat zij veel respect hadden voor zijn werk en het nieuws van zijn dood heeft velen getroffen. De laatste weken hebben mijn medewerkers ook nauw samengewerkt met Rupert voor een speciale kersteditie van de Sunday Mirror, waarin boodschappen van het thuisfront voor de soldaten stonden."

"De krant werd warm onthaald door de troepen en het succes ervan getuigt zowel van Ruperts harde werk als van zijn inzicht in het soldatenleven aan de frontlinie."