China door de ogen van cartoonisten

Het European Cartoon Centre in Kruishoutem (bij Deinze) stelt tot eind maart een selectie van 200 werken van 20 Chinese cartoonisten tentoon, onder de titel "China in cartoons". Het museum heeft daarmee een primeur te pakken. Voor het eerst in de veertigjarige geschiedenis van Europalia, het grootste culturele evenement in ons land, komt de cartoonkunst aan bod.

Het European Cartoon Centre (ECC) heeft sinds zijn oprichting in 1978 een stevige reputatie opgebouwd in de cartoonwereld. Het ECC greep Europalia.China aan om zich te profileren bij het grote publiek.

In het moderne museum in de Brugstraat in Kruishoutem is gisteren de tentoonstelling "China in cartoons" geopend. Tot 28 maart wordt er een selectie van 200  cartoons van 20 verschillende Chinese cartoonisten tentoongesteld.

"We zijn heel trots dat we een dwarsdoorsnede van de hedendaagse Chinese cartoonwereld kunnen aanbieden. We hebben in samenwerking met de China Art Association Cartoon Branch werken van 20 cartoonisten van uit heel China geselecteerd om hier tentoon te stellen", aldus Rudy Gheysens, de voorzitter van het ECC.

Van elke cartoonist worden tien verschillende tekeningen getoond. Opvallend is dat naast traditionele Chinese elementen als Chinese lettertekens, typische huizen, vazen en bloemen heel wat Westerse elementen aan bod komen in de cartoons.

"Verschillende cartoonisten hebben ook een Westerse stijl. Ik zou ze niet meteen associëren met de uitbundige Vlaamse cartoonkunst, maar met Poolse of Bulgaarse cartoonisten", aldus Rudy Gheysens.

Olympische Spelen en de opwarming van de aarde

De cartoonisten in China laten zich net als hun collega's elders ter wereld inspireren door de actualiteit, met thema's als de Olympische Spelen, de milieuproblematiek en de technologische vooruitgang. Ook oorlog, macht en man-vrouw-relaties komen aan bod in de cartoons.

"De verwijzingen naar de eeuwenoude Chinese traditie komen ook overduidelijk aan bod. Zo wordt de Chinese Muur meer dan eens verwerkt , zien we in verschillende werken verwijzingen naar het Chinese karakterschrift en de panda is ook enkele keren te zien", weet Rudy Gheysens.

De Chinese Muur komt onder meer aan bod in "Sprint" van Cai Weidong. In de cartoon beeldt hij de Muur af als een lint aan de eindstreep van een loopwedstrijd. De milieuproblematiek is verwerkt in de subtiele cartoon "Panda" van Zhang Bin. Het Chinese dier bij uitstek is met uitsterven bedreigd en dat geeft de kunstenaar op ontroerende manier weer.

Verschillende cartoonisten behandelen de onderdrukking van de gewone man en de macht van het militaire apparaat in hun werk, maar afbeeldingen van politieke leiders zijn niet te bespeuren in de cartoons van de geselecteerde kunstenaars.

De tentoonstelling "China in cartoons" laat het publiek kennis maken met het werk van de Chinese cartoonisten van vandaag.  De cartoon vormt als het ware een brug tussen twee culturen en bevordert wederzijds begrip en de communicatie tussen mensen over de hele wereld.

"China in cartoons" is een aanrader in het programma van Europalia.China. De gratis tentoonstelling biedt jong en oud de kans om op een verrassende manier kennis te maken met een minder bekend facet van het hedendaagse China, met de goedkeuring van de overheid in Peking.

Ludwig De Wolf

China in cartoons

waar European Cartoon Centre - Kruishoutem
wanneer 10 januari tot 28 maart (expo is gratis)
open elke zondag van 10u-12u en 14u-17u (+10 personen op afspraak)
site www.ecc-kruishoutem.be