Europa in de greep van een barre winter

Europa blijft in de greep van een bar winteroffensief. In Mecklenburg- Vorpommern, in het noordoosten van Duitsland, hebben honderden automobilisten vannacht vastgezeten op de autosnelweg A20. In heel Europa zijn er problemen op de wegen.

Door een zware sneeuwstorm lag het verkeer in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern helemaal lam. Ter hoogte van Jarmen hadden verschillende vrachtwagens zich vastgereden. Daarachter ontstond een kilometerslange file.

De sneeuw lag op sommige plaatsen zo hoog als de vensters. Daardoor konden de hulpdiensten niet ter plaatse geraken en moesten de vastgereden automobilisten zelf met de hand sneeuw ruimen.

Honderden mensen hebben de nacht doorgebracht in de auto. Ze hielden zich warm door de motor de hele tijd te laten draaien. De brandweer slaagde er ook in om de geblokkeerde automobilisten warme dranken en voedsel te brengen.

Pas na ettelijke uren konden de mensen worden bevrijd. De hulpdiensten konden hen uiteindelijk uit hun auto halen door grote sneeuwploegen en ander zwaar materieel in te zetten. De automobilisten werden naar tenten overgebracht die hulporganisaties hadden opgesteld.

Volgens de autoriteiten zijn grote delen van de A20 nog steeds geblokkeerd door sneeuwbanken. Er wordt met man en macht gewerkt om de geblokkeerde auto's uit de sneeuw vrij te krijgen, zodat de bestuurders via een andere route hun weg kunnen voortzetten.

De Duitse automobilistenclub ADAC noemt de toestand in het noorden van het land "dramatisch". In Ostvorpommern, nog in Mecklenburg-Vorpommern, heeft de overheid de noodtoestand afgekondigd om het hoofd te kunnen bieden aan de chaos.

Er is bovendien niet veel beterschap in zicht want er wordt nog meer sneeuw verwacht.

Europese wegen zijn onberijdbaar

In Nederland geldt in de provincies Groningen, Friesland en Noord-Holland een sneeuwalarm. Er hebben zich sneeuwduinen gevormd en de zichtbaarheid is zeer slecht. In sommige delen van het land rijdt geen openbaar vervoer meer. Vervoersbedrijf Connexxion heeft alle lijnbussen in Friesland voor vandaag geschrapt. Ook de spoorwegen hebben hun dienstregeling aangepast.

In Tsjechië is de verkeersnoodtoestand uitgeroepen op sommige plaatsen. Er ligt meer dan 30 centimeter sneeuw en enkel de hoofdstraten worden nog geruimd. De overheid heeft de bevolking opgeroepen om thuis te blijven en enkel in noodgevallen de weg op te gaan. Dit weekend zijn al 4 mensen in Tsjechië overleden door het winterweer. Bij ongelukken vielen drie doden, één man kreeg een hartstilstand toen hij sneeuw aan het ruimen was.

In Italië zijn de inwoners van de Zuid-Italiaanse stad Napels vanmorgen wakker geworden met een voor hen ongewoon uitzicht. De 1.281 meter hoge vulkaan Vesuvius is bijna volledig met sneeuw bedekt.

Vluchten geschrapt op luchthavens

Op de luchthavens zitten honderden gestrande reizigers. Veel vluchten zijn niet vertrokken omdat de weersomstandigheden het niet toelieten, of omdat de luchthaven van bestemming het niet toeliet. 

In Lyon hebben zo'n 800 mensen de nacht doorgebracht in de luchthaven. Het Rode Kruis had er veldbedden opgesteld voor de passagiers die niet in een hotel terechtkonden.

Ook op de luchthaven van Frankfurt, de grootste in Duitsland, stonden 400 veldbedden opgesteld voor de gestrande reizigers, daarvan zijn vannacht een 100-tal gebruikt.

In Genève is de luchthaven sinds vanmorgen dicht en zijn alle vluchten geschrapt. In de namiddag is de luchthaven wel weer opengegaan.