Maffia met vinger gewezen na rellen in Rosarno

In Rosarno, in de Italiaanse regio Calabrië, is de rust teruggekeerd na de zware rellen van de voorbije dagen. Honderden illegale seizoensarbeiders, vooral Afrikanen, zijn op een bus gezet en hebben het gebied verlaten. Intussen woedt de discussie over wie schuld heeft aan de rellen.

De Italiaanse politie heeft verschillende onderzoeken opgestart. Er wordt een beschuldigende vinger uitgestoken naar de plaatselijke maffia, de 'ndrangheta.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Roberto Maroni is het "de georganiseerde criminaliteit die de illegale immigranten heeft aangetrokken om ze daarna uit te buiten." De linkse oppositie wijst dan weer op het racistische karakter van de plaatselijke bevolking en zegt dat Maroni de zwartepiet gewoon wil doorschuiven naar de maffia.

Volgens Alberto Cisterna, een parketmagistraat die zich bezighoudt met de maffia, zijn het ook leden van de 'ndrangheta geweest die op de migranten hebben geschoten om te bewijzen dat ze het gebied controleren.

Dat de rellen Italië geschokt hebben, mag ook blijken uit het feit dat ook de paus zijn zegje heeft gedaan. "Ook een migrant is een menselijk wezen dat gerespecteerd moet worden", zei Benedictus XVI tijdens het zondagsgebed. "Geweld mag voor niemand een middel zijn om problemen op te lossen."

Handengeklap wanneer bussen wegrijden

Het waren enkele schoten door de plaatselijke bevolking -of door de maffia- die een protestmars bij de uitgebuite seizoensarbeiders uitlokten. Die protestmars mondde uit in hevige rellen, waarna de plaatselijke bevolking zich ging wreken op de migranten. Toen ze met bussen werden weggereden, werd er in de handen geklapt door de plaatselijke bevolking.

Maroni wees ook nog in de richting van de plaatselijke autoriteiten en middenstanders, die de situatie hebben laten verergeren en mee hebben geholpen aan het systeem, onder meer door de seizoensarbeiders een miserabel loon aan te bieden.