Senator verontschuldigt zich bij Obama

De Amerikaanse Democratische senator Harry Reid heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan president Barack Obama voor een racistische opmerking twee jaar geleden. Obama heeft de verontschuldigingen aanvaard.

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2008 beschreef Reid zijn toenmalige collega-senator als een zwarte met een "lichte huid" en "zonder negerdialect, tenzij hij er een wil hebben". De opmerking van Reid wordt geciteerd in het boek "Game change" over de presidentsverkiezingen van journalisten Mark Halperin en John Heilemann dat binnenkort verschijnt.

Reid werd gewaarschuwd dat het citaat zou opduiken in het boek en verspreidde meteen een verontschuldiging. Hij noemde zijn opmerking ongepast en geeft toe dat zijn woordkeuze bijzonder slecht was.

Reid belde ook rechtstreeks naar Obama om zijn verontschuldigingen aan te bieden. President Obama heeft de excuses onmiddellijk aanvaard. "Wat mij betreft, is de zaak gesloten", aldus Obama.