Te veel gas geven in Ferrari kost man 290.000 dollar

In Zwitserland heeft een man een recordboete van 299.000 Zwitserse frank (ongeveer 290.000 dollar of 200.000 euro) gekregen nadat hij op te snel rijden betrapt was.

De man, een miljonair, scheurde met zijn rode Ferrari Testarossa met 100 km/u door een vredig Zwitsers dorpje, waar 50 km/u de maximumsnelheid is. Een rechter in het kanton van Sankt Gallen legde de boete vast op 299.000 Zwitserse frank, ook al omdat de man niet aan zijn proefstuk toe was.

"De beklaagde lapte elementaire verkeersregels aan zijn laars uit puur snelheidsgenot", zei de rechter. Op landelijke wegen had de politie hem betrapt met snelheden van 137 km/u. De man heeft een geschat fortuin van ruim 20 miljoen Zwitserse frank, met onder meer een villa met een garage die plaats biedt aan vijf luxewagens.

Met de nieuwe boete werd een vorig record van 111.000 Zwitserse frank voor een Porsche-rijder, in Zürich in 2008, ruimschoots overtroffen.

Hoe rijker, hoe hoger de boete

In verschillende landen kunnen verkeersboetes aangepast worden aan de hand van iemands geschatte fortuin. Naast Zwitserland is dat onder meer het geval in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en de Scandinavische landen. In Duitsland kan de boete op die manier in theorie oplopen tot 16 miljoen dollar.

Zwitserse organisaties voor verkeersveiligheid hebben positief gereageerd op de zware straf. In Zwitserland werd de wet pas in 2007 in die zin aangepast. "Voordien aanvaardden rijke mensen hun relatief kleine boetes met de glimlach, terwijl ze nu toch twee keer gaan nadenken", klinkt het.

Toch letten ook "gewone stervelingen" maar beter op in Zwitserland, want volgens aanklager Thomas Hansjakob in Sankt Gallen komt een "gemiddelde boete voor een gewone bestuurder" ook al snel uit op enkele duizenden Zwitserse frank.

lees ook