Weduwe Vinkenoog publiceert liefdesverklaring

Edith Ringnalda, de weduwe van schrijver en dichter Simon Vinkenoog, heeft een boek uitgebracht als liefdesverklaring aan haar overleden man. Het kreeg de titel "Heer en meester".

Ringnalda begon aan haar dagboek op 10 juni vorig jaar, toen haar man in het ziekenhuis verbleef voor een beenamputatie. Ze schreef ook over zijn dood een maand later en over de begrafenis en vele steunbetuigingen.

Ringnalda was de zesde en laatste vrouw van Vinkenoog. De twee trouwden in 1989 en verschilden 26 jaar in leeftijd. Zij gaf haar carrière op om volop van haar man te kunnen genieten. "Als ik De Grote Liefde mag meemaken, dan wil die ook ten volle beleven", stelde ze.

Op de avond van 12 juli schreef ze over het moment dat haar man stierf: "Ten slotte mocht ik je wassen en aankleden, samen met zuster Doeschka, en als laatste handeling hing ik je bril om je hals."

Een dag later noteert ze: "Lieve mensen, als je tot het laatst toe verleidelijk bent geweest voor die ene man, jouw echtgenoot/genieter, dan heb je het huwelijkse leven wáár gemaakt."

Het boek is uitgegeven bij de Amsterdamse uitgeverij Nijgh & Van Ditmar.