Wegen liggen er spiegelglad bij door ijs en rijm

De wegen liggen er vanmorgen spiegelglad bij en ook vannacht was het op veel plaatsen glad. Niet alleen de secundaire wegen maar ook de snelwegen zijn gevaarlijk glad. Door ijs en rijm op de wegen zijn tientallen ongelukken gebeurd.

"Vooral de E313 tussen Hasselt en Antwerpen is zwaar getroffen, met zo'n 30 voertuigen die betrokken waren bij ongelukken", zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. Meestal ging het om onschuldige slippartijen, één auto is ingereden op een politiewagen, er was alleen stoffelijke schade.

Ook op de E19 zijn tientallen ongelukken gebeurd. De Ring rond Brussel is 's nachts een tijdje afgesloten in Groenendaal. Ook daar gebeurden verschillende ongelukken, meestal met stoffelijke schade. In Groot-Bijgaarden is wel een dodelijk ongeluk gebeurd. Een 25-jarige vrouw is in de berm beland ter hoogte van de verkeerswisselaar. Vermoedelijk is ze geslipt. Ook in het centrum van Luik is een man omgekomen toen hij met zijn wagen tegen een middenberm is beland.

De snelheid is op alle plekken waar dynamische snelheden aanwezig zijn, verlaagd tot 50 kilometer per uur sinds 1 uur vannacht. Vanmorgen is de snelheid opgetrokken tot 70 kilometer per uur, later in de voormiddag tot 90 kilometer per uur.

Ook op lokale en secundaire wegen waren er verschillende ongelukken. "Antwerpen, Brussel, de regio rond Aalst en Sint-Niklaas zijn het zwaarst getroffen door het ijsweer vannacht," aldus Beeckman, "Door de lage temperaturen en op plekken waar weinig verkeer is, zijn lokaal ijs- en rijmplekken ontstaan, ondanks de inzet van strooidiensten." Veel bestuurders waren daardoor verrast en maakten een slippertje.

Takel- en strooidiensten werken klok rond

De takeldiensten hebben de klok rond gewerkt. "Het is regen in combinatie met een bevroren ondergrond", zegt Dirk Struyfs, die een eigen takeldienst heeft. "Dat verrast de mensen en door onaangepaste rijsnelheid gebeuren ongelukken. Het is voor ons heel druk geweest vannacht."

Vooral op de plaatsen waar er fluisterasfalt ligt, waren er problemen. "Dat asfalt heeft een open structuur", zegt Anton De Coster van de strooidiensten. "In het asfalt zitten kleine gaatjes die het geluid van de banden op de snelweg dempen, maar nu zal daar bijvoorbeeld dooiwater inlopen, waardoor het meer onderhevig is aan vriesweer en gladheid dan andere wegen."

De strooidiensten zijn de hele nacht actief geweest en blijven ook de hele zondag de situatie opvolgen.

Het KMI voorspelt voor vandaag nog een lichte wintertoestand, met lokaal enkele sneeuwbuien. "Daar wordt het extra opletten voor gladde wegen," zegt Beeckman. "Wees voorzichtig en matig de snelheid waar limieten gelden, want die zijn er niet zomaar."