Zeker drie Belgen vermist in Haïti

Van ten minste drie Belgen in Haïti ontbreekt elk spoor. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De repatriëring van de Belgen die het land willen verlaten, zal zeker niet voor zondag plaatsvinden.

"Het gaat om drie mensen waarvan we weten dat ze op een bepaald moment op een bepaalde plaats waren", zegt woordvoerder Bart Ouvry van Buitenlandse Zaken. 

"Sindsdien is er geen nieuws meer van hen. Mogelijk waren ze gewond en werden ze door buitenlandse ploegen gerepatrieerd. Maar na drie dagen moeten we realistisch zijn en eerlijk zijn in onze communicatie", aldus Ouvry. Gevreesd wordt dat de drie onder het puin liggen.

In totaal  zijn 236 dossiers geopend over landgenoten die eventueel in Haïti zouden geweest zijn. Daarvan zijn 116 Belgen gelokaliseerd, waaronder 73 in Haïti en 23 in het buitenland. Van de overige 20 is niet geweten waar ze verblijven, maar is Buitenlandse Zaken wel zeker dat ze veilig zijn.

Tot nog toe zijn er slechts vier gewonde Belgen geteld, waarvan geen enkele in levensgevaar verkeert. Over 123 gevallen tast het crisiscentrum nog in het duister.

Repatriëring

Buitenlandse Zaken laat ook weten dat de Airbus 330 van het leger,  met daarin landgenoten die geëvacueerd worden, ten vroegste zondagochtend zal aankomen op de luchthaven van Melsbroek.

De voorbereiding van die repatriëring is in volle gang. "Als alles gaat volgens plan zullen onze landgenoten zich in de vroege namiddag verzamelen in de buurt van de kantoren van Minustah en vandaar naar de luchthaven worden overgebracht", zegt Buitenlandse Zaken.

"Zoals eerder medegedeeld zullen bij voorrang landgenoten en hun familie worden teruggebracht naar België, maar de vlucht zal ook plaats bieden voor andere, vooral Europese burgers uit Haïti."

Meest gelezen