Homofolieprijs voor Belgische wetenschappers

De jaarlijkse homofolieprijs van de holebifederatie Çavaria gaat dit jaar naar de onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. De homofobieprijs gaat naar de voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN.

Al tien jaar reikt de holebifederatie Çavaria (de nieuwe naam van de Holebifederatie) de homofolie en homofobieprijs uit. De homofolieprijs is een beloning voor wie zich verdienstelijk heeft gemaakt in de strijd voor emancipatie van holebi's. De tegenhanger is de homofobieprijs, voor wie zich onderscheidt door onverdraagzaamheid tegenover holebi's.

De folieprijs gaat dit jaar naar het baanbrekende werk dat Belgische wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde verrichten in de strijd tegen hiv en aids. Professor Marie Laga coördineert het aidsonderzoek en ontving de Folieprijs uit de handen van Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A).

"We zijn trots op onze wetenschappers en hun niet aflatende strijd tegen hiv en aids. We zijn nog meer trots omdat zij het belang van de doelgroep homomannen steeds benadrukken, in België en wereldwijd. Dat is nodig, in België, omdat het aantal besmettingen bij homomannen dramatisch toeneemt", aldus woordvoerster van Çavaria Mieke Stessens. Onlangs bleek uit een studie dat 1 op de 20 homomannen seropositief is.

Fobieprijs voor Libische diplomaat

De fobieprijs gaat naar Ali Abdusalam Treki, de Libische voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Tijdens zijn eerste publieke toespraak sprak hij zich uit tegen de wereldwijde decriminalisering van homoseksualiteit. Treki zei "dat homoseksualiteit door de meerderheid van de wereldbevolking niet geaccepteerd wordt."
 

Meest gelezen