"Ik wil zelf met de mensen discussiëren"

Kardinaal Godfried Danneels heeft de Naamse bisschop André-Mutien Léonard officieel voorgesteld als de nieuwe aartsbisschop van ons land.

De naam van André-Mutien Léonard raakte afgelopen vrijdag al bekend, maar het Vaticaan publiceerde pas vanmiddag officieel wie de nieuwe aartsbisschop wordt. Op hetzelfde ogenblik stelde afscheidnemend aartsbisschop Godfried Danneels zijn opvolger voor in Mechelen, deel van het aartsbisdom Mechelen-Brussel..

Danneels heette zijn opvolger "van harte" welkom en bedankte hem omdat hij de zware taak van aartsbisschop op zich neemt. "We hebben een verschillend temperament, dat zeggen we zelf ook, maar we delen ons geloof. We hebben een andere DNA-keten, maar we zijn allebei toch verbonden met de rooms-katholieke Kerk", verwees Danneels naar de verschillen tussen hem en zijn opvolger.

De nieuwe aartsbisschop Léonard stelde meteen enkele prioriteiten voor waaraan hij aandacht wil schenken, onder meer het tekort aan roepingen bij priesters en bij leken dat hem zorgen baart. Léonard maakte ook duidelijk hij zelf onder de mensen wil komen en zoveel mogelijk parochies wil bezoeken.

Léonard wordt op 6 mei 70 jaar en is de 20e aartsbisschop van ons land. De officiële machtsoverdracht vindt eind februari plaats. De nieuwe aartsbisschop blijft aan tot zijn 75e aan als aartsbisschop van ons land.

"Ik behoud wat behouden moet worden"

De voorbije dagen stak veroorzaakte de keuze voor Léonard als nieuwe aartsbisschop kritiek. De Naamse bisschop staat bekend als conservatief en deed in het verleden al controversiële uitspraken over homoseksualiteit en voorbehoedsmiddelen.

"Tot nu toe waren er controverses óver mij. Ik hoop dat mij de komende dagen de gelegenheid wordt geboden om met de mensen zélf te discussiëren en dat dat een heel andere indruk zal wekken", reageerde Léonard in een gesprek met Het journaal.

"Ik kan moeilijk bevestigen dat ik uiterst progressief ben. Ik behoud wat behouden moet worden en blijf trouw aan de christelijke bron", klinkt het. "Ik blijf trouw aan wat ik écht gezegd heb (over homoseksualiteit, nvr), maar dat komt niet overeen met wat over mij verteld wordt. Uiteraard zijn homo's welkom in de kerk."

Meest gelezen