School verhuist uit angst voor boefjes

Een Franstalige industriële hogeschool verhuist een groot deel van de lessen voor zo'n 250 ingenieursstudenten van Anderlecht naar Brussel. Op en rond de campus is het de voorbije weken te gevaarlijk geworden.

De studenten van het Institut Supérieur Industriel de Bruxelles (ISIB) in de Grondelstraat in Anderlecht worden al sinds begin december lastiggevallen door straatcriminelen.

Ze worden klemgezet, afgeperst en bestolen. Er zou sprake zijn van acht tot tien jonge daders, sommigen geen 16 jaar oud. De boefjes  zetten hen geregeld een mes op de keel, soms met steekwonden als gevolg. Ze maken de studenten gsm's, iPods en geld afhandig.

Er is een onderzoek gestart. Voorlopig vinden zo veel mogelijk lessen plaats op een andere campus van de school, in de Koningsstraat in Brussel.

Walter Vandenbossche, gemeenteraadslid in Anderlecht, roept intussen de federale regering op om een regeringscommissaris naar Anderlecht te sturen.

Volgens Vandenbossche is een urgent optreden met grote middelen onontbeerlijk om een binnen de maand einde te maken aan de onveiligheid in de Anderlechtse wijk.

De politie van de zone Brussel-Zuid heeft intussen drie personen, een meerderjarige en twee minderjarigen, opgepakt. De drie zijn formeel als daders herkend door slachtoffers van afpersing in de omgeving van de industriële hogeschool.

"Parket doet werk politie teniet"

De burgemeester van Anderlecht, Gaetan Vangoidsenhoven, erkent dat er een veiligheidsprobleem is in z'n gemeente. Maar hij benadrukt dat het gerecht geregeld het werk van de politie teniet doet. "Zo zijn in de omgeving van de ISIB-school onlangs nog drie criminelen opgepakt. Maar het parket heeft twee van de drie meteen laten gaan omdat ze minderjarig waren. Zo blijven de problemen terugkeren", vindt Van Goidsenhoven.

Meest gelezen