"Oorlogswapens rukken op in Brusselse wijken"

Volgens de politievakbond NSPV zijn er de laatste maanden veel meer zware oorlogswapens in omloop in bepaalde Brusselse wijken. De politie merkt vooral een piek van kalasjnikovs.

Gisteren raakte in Laken een politieagent zwaargewond toen hij door een overvaller met een kalasjnikov werd beschoten. Volgens de NSPV zijn die zware machinegeweren steeds nadrukkelijker aanwezig in bepaalde Brusselse wijken.

"De jongste maanden zijn er diverse huiszoekingen geweest, voertuigen gecontroleerd en parken uitgekamd. Telkens werden kalasjnikovs aangetroffen", zegt Philip Van Hamme van de NSPV. "Er circuleren blijkbaar nogal wat van die wapens in Anderlecht en Molenbeek."

Die wapens worden volgens de politie in Brussel tegen prijzen van 50 euro per stuk verkocht. "Er moet absoluut een betere bescherming zijn voor de mensen op het terrein", vindt Van Hamme, "want de kalasjnikov doorboort onze kogelwerende vesten."

Bonden willen spoedoverleg met regering

De politiebonden eisen morgen een spoedoverleg met minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD). Ze pikken het groeiende geweld tegen agenten, vooral in Brussel dan, niet langer.

In tal van partijen gaan intussen stemmen op om de criminaliteit in probleemwijken harder aan te pakken. Woensdag beraadt de federale regering zich daarover, nadat er eerst een advies is geweest van de magistratuur.

Meest gelezen