15 procent meer werklozen in januari

De werkloosheid in Vlaanderen is in januari met 15 procent gestegen, in vergelijking met een jaar geleden. Het aantal werklozen blijft dus stijgen, maar een stuk minder snel dan eind vorig jaar.

Momenteel zijn ruim 214.000 Vlamingen op zoek naar een baan. De toename van het aantal werklozen in Vlaanderen zet zich door in alle leeftijdsklassen. Bij 55-plussers is ze het grootst. In die leeftijdscategorie gaat het om een stijging van ongeveer 20 procent.

Bij mensen die tussen 1 en 2 jaar zonder baan zitten, is de toename bijna 3 keer zo groot als gemiddeld. Tegelijk is er een daling van de werkloosheid met ongeveer 5 procent bij mensen die minder dan 3 maanden zonder baan zitten.

Zwartste januarimaand ooit

Dat de economie nog niet uit het slop is, is ook te merken aan het aantal faillissementen in januari. 808 bedrijven gingen over de kop, meteen de zwartste januarimaand ooit.

Al zijn er ook enkele schuchtere tekenen van beterschap. Voor het eerst in jaren zijn er bijvoorbeeld minder horecazaken over de kop gegaan. Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) komt dat door de gedeeltelijke btw-verlaging, al is die nog zeer pril.

Ondanks enkele tekenen van beterschap, blijven de bedrijven in Vlaanderen het moeilijk hebben. Het NSZ vraagt dan ook dat de anticrisismaatregelen, zoals tijdelijke werkloosheid voor bedienden, crisistijdskrediet en collectieve arbeidsduurvermindering, voorlopig verlengd worden tot eind december 2010. De maatregelen lopen normaal gezien af eind juni.