"Niet zomaar extra middelen vrijmaken"

Premier Yves Leterme (CD&V) is niet zomaar bereid om extra geld en middelen vrij te maken om het onveiligheidsgevoel in enkele Brusselse wijken aan te pakken.

"We moeten zonder taboes de hele keten van beveiliging doorlichten, van de preventieve aanwezigheid in het straatbeeld tot de strafuitvoering", zegt Leterme in De ochtend. "Het geheel moet vandaag en morgen worden doorgelicht en dan kunnen we woensdag eventueel beslissen om dingen bij te sturen."

"Het heeft geen zin om extra middelen te geven als ze niet goed worden gebruikt", zegt Leterme. "Heel wat problemen kunnen worden voorkomen door preventieve aanwezigheid op het terrein."

Leterme is zelf wel voorstander van één grote politiezone in Brussel, maar pleit toch voor voorzichtigheid. "Het heeft geen zin om zo'n zone op te leggen als Brussel zelf niet bereid is om daaraan mee te werken."

Eengemaakte politiezone als oplossing?

Aan Vlaamse kant pleitten verschillende politieke partijen gisteren om 1 grote politiezone te maken van de hoofdstad, in plaats van de huidige 6 politiezones.

Burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (MR) van Anderlecht vreest dat de politie daardoor verder van de burger zou staan. "Ze praten over de politiezones en een fusie om andere meer fundamentele debatten te ontwijken", zegt hij, "en dan vooral het debat over de middelen die de politie krijgt."

"Onze bevolking is met 10 procent gegroeid, maar de federale regering geeft ons geen cent meer", weet zijn collega Philippe Moureaux (PS) van Sint-Jans-Molenbeek. "Wat we nodig hebben, is geen eengemaakte zone, maar wel meer politiemensen.

Ook PS-voorzitter Elio Di Rupo denkt niet dat een fusie van de politiezones het goede antwoord is op het geweld in de hoofdstad. Hij pleit voor meer preventie en voor meer blauw op straat.

De politievakbonden zijn het geweld tegen hun agenten beu. Zij hebben een stakingsaanzegging ingediend en willen woensdag een eerste keer symbolisch actie voeren. "We willen dat er meer patrouilles in die wijken worden gestuurd", zegt Philip Van Hamme van de NSPV.

"Kleine stijging van de criminaliteit"

Het voorbije jaar heeft het Brusselse parket een kleine stijging van de criminaliteitscijfers vastgesteld: 1.186 zaken of een stijging van minder dan 1 procent. In 2008 ging het om 160.671 zaken, in 2009 om 161.857 zaken. In de meeste gevallen - 104.923 om precies te zijn - zijn de daders van het vermeende misdrijf al gekend.

De kleine stijging heeft volgens Brussels procureur Bruno Bulthé geen gevolgen voor de gerechtelijke achterstand, want voor het derde opeenvolgende jaar is het parket erin geslaagd meer dossiers voor de rechtbank te brengen dan dat er nieuwe gerechtelijke onderzoeken geopend zijn.