"We hebben fantastische mensen in dit land"

Eric Antonis, de voormalige schepen van Cultuur van Antwerpen, heeft de prijs voor Algemene Culturele Verdienste gekregen van de Vlaamse Gemeenschap. Hij kreeg de prijs in Kortrijk, tijdens de uitreiking van de CultuurPrijzen Vlaanderen.

Met de prijs voor Algemene Culturele Verdienste bekroont de Vlaamse Gemeenschap een loopbaan, een oeuvre of een speciale verdienste voor het brede culturele veld gedurende meerdere jaren. De prijs is 20.000 euro waard.

Eric Antonis (CD&V) was tien jaar schepen van Cultuur in Antwerpen. Hij was onder anderen de bezieler van het Museum aan de Stroom (MAS). De eerste steen van het project werd pas gelegd in 2006, toen hij al twee jaar met pensioen was. Volgend jaar zal het museum de deuren openen. Als cultuurschepen vormde hij ook de stadstheaters KNS en KJT om tot respectievelijk het Toneelhuis en Het Paleis.

In de jaren 70 en 80 werkte Antonis als directeur in het cultuurhuis De Warande in Turnhout. Hij toonde er dat vernieuwend theater net zo goed gedijt in een provinciestad als in de marge van het grootsteeds cultuurleven. Hij verdiende ook zijn strepen als intendant van Antwerpen Culturele Hoofdstad ’93. In 2001 won hij al de tweejaarlijkse Vlaamse Architectuurprijs, die toen werd uitgereikt door Bert Anciaux.

De prijs van Algemene Culturele Verdienste kreeg hij dit jaar uit handen van cultuurminister Joke Schauvliege. "Ik wil heel eerlijk zeggen: het zijn al mijn makkers en maten die de dingen gedaan hebben. Ik ben hun veel dank verschuldigd", reageerde Antonis. Hij voegde eraan toe dat we "nog altijd fantastische mensen hebben in dit land. Daar doen we het voor".

Derde keer goede keer voor Berlinde De Bruyckere

Naast de prijs voor Algemene Culturele Verdienste werden in Kortrijk nog 11 andere Vlaamse CultuurPrijzen uitgereikt. De CultuurPrijzen bekronen personen en organisaties uit verschillende disciplines officieel voor hun bijzondere bijdrage aan het cultuurleven in Vlaanderen in 2009. De winnaars kregen elk een sculptuur ontworpen door Johan Tahon en een cheque van 12.500 euro.

De prijs voor beeldende kunst: Berlinde De Bruyckere
Berlinde De Bruyckere was al voor de derde keer genomineerd en haalt nu eindelijk de prijs binnen. De kunstenares is bekend om haar sculpturen in was van lichamen of lichaamsdelen. In 2008 exposeerde ze in New York en Parijs en 2009 volgden solotentoonstellingen in Londen en San Gimignano.

Prijs voor toneelliteratuur: Peter De Graef
Peter De Graef klopte medegenomineerden Tom Lanoye en Bart Meuleman. De Graef werd bekroond voor zijn monoloog “Zoals de dingen gaan…” die hij schreef en opvoerde. Hij onderscheidt zich door zijn ongebreidelde fantasie en doortimmerd vakmanschap.

De prijs voor muziek: Bert Joris
In deze categorie weigerde componist Luc Brewaeys zijn nominatie. Jazztrompettist Joris wordt geroemd om zijn ijzersterke reputatie als improvisator, maar ook als componist, arrangeur en lesgever.

De prijs voor podiumkunsten: Benjamin Verdonck
Benjamin Verdonck veroorzaakte vorig jaar opschudding toen hij een grote vogel liet neerstorten op de Meir in Antwerpen. Die stunt maakte onderdeel uit van zijn project “Kalender” waarmee hij theater en kunst op straat wou brengen.

De prijs voor film: “Episode 3 – enjoy poverty”
“Episode 3 – enjoy poverty” is een documentaire van Renzo Martens over de structurele armoede in Congo. Martens nam het op tegen het filmhuis Cinematek en de film “(N)iemand” van Patrice Toye.

Prijs voor architectuur: bOb Van Reeth
bOb Van Reeth was de eerste Vlaamse Bouwmeester. Hij introduceerde procedure van de open oproep voor het toewijzen van publieke architectuuropdrachten en herstelde de rol van de opdrachtgever als volwaardige partner in de driehoeksrelatie bouwheer – architect – aannemer.

Prijs voor jeugdtheater: Studio Orka
Studio Orka werd in 2006 opgericht door Philippe Van de Velde en Martine Decroos. Het gezelschap brengt voorstellingen op locatie. Vorig jaar speelde Studio Orka het griezelverhaal “Berninna” in een leegstaande villa in Gent.

Prijs voor kritiek en essay: David Van Reybrouck
David Van Reybrouck krijgt de prijs voor zijn essay “Pleidooi voor populisme. Pamflet”. Het is een pleidooi voor maatschappelijk en politiek engagement, via een allesbehalve evidente oproep tot meer populisme.

Prijs voor de vrijwilliger: Onze Nieuwe Toekomst
Onze Nieuwe Toekomst is een vrijwilligersgroep voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Elk jaar organiseren ze vier grote bijeenkomsten rond actuele thema’s. Onze Nieuwe Toekomst wil tonen dat mensen met een verstandelijke beperking heel wat in hun mars hebben.

Prijs voor cultureel erfgoed: Leen Van Dijck – Letterenhuis
Het Letterenhuis heeft als hoofddoel het archiveren en ontsluiten van het Vlaams literair erfgoed. Onder leiding van Leen Van Dijck werd het Letterenhuis een toonaangevende speler op het vlak van cultureel erfgoed. Ze haalde het Boonarchief binnen en het literair archief van Jef Geeraerts en Willem Elsschot.

Prijs voor smaakcultuur: Centrum Agrarische Geschiendenis
Het Centrum Agrarische Geschiedenis legt zich toe op het Vlaamse rurale verleden. “Goesting in Vlaanderen” is hun meest recente uitgave. Aan de hand van een veertigtal producten reis je door Vlaanderen en maak je kennis met de rijkdom van onze streekgastronomie.