Beyoncé schrijft Grammy-geschiedenis

De Amerikaanse popzangeres Beyoncé (28) is de grote winnares van de Grammy Awards, de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen. Ze won er zes. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Grammy's dat een vrouw zoveel prijzen wint.

"Single ladies (Put a ring on it)" won de Grammy voor beste song van het jaar en beste R&B-nummer. Ook de prijzen voor beste hedendaags R&B-album (I am...Sasha Fierce), beste R&B-vrouw, beste vrouwelijke popperformance ("Halo") en beste traditionele R&B-performance ("At last") waren voor Beyoncé.

"Dit is zo'n wonderlijke avond voor mij geweest en ik wil de Grammy's bedanken", zei Beyoncé. De zangeres bedankte ook haar familie en haar echtgenoot rapper Jay-Z, die zelf 3 Grammy's in de wacht sleepte.

Belangrijkste prijs voor Taylor Swift

De 20-jarige countryzangeres Taylor Swift, die in totaal 4 Grammy's kreeg, won de belangrijkste prijs, die voor het album van het jaar, met "Fearless".

"Waw, bedankt!", reageerde ze. "Ik hoop dat jullie weten wat dit voor mij betekent... dat we deze prijs mogen meenemen naar Nashville. Mijn vader en mijn kleine broer worden zeker gek bij ons thuis in de living."

Kings of Leon won 3 Grammy's, onder meer voor single van het jaar, met "Use somebody". "Ik zal niet liegen", zei zanger Caleb Followill, "we zijn een beetje dronken, maar we zijn wel gelukkige dronkaards". Ook The Black Eyed Peas mocht 3 Grammy's in ontvangst nemen.

Eerbetoon aan Michael Jackson

Lady Gaga, die slechts 2 Grammy's won, opende de show met haar hit "Poker face" en zong daarna een duet met Elton John (een mix van "Speechless" en "Your song").  Tijdens de prijsuitreiking vestigden pins van het Rode Kruis de aandacht op de ramp in Haïti. Mary J. Blige zong samen met Andrea Bocelli "Bridge over troubled water". Veertig jaar geleden werd het nummer bekroond tijdens de Grammy's en nu werd het gebruikt als oproep om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti.

Er was ook een postuum eerbetoon voor Michael Jackson, waaraan Usher, Carrie Underwood, Celine Dion, Jennifer Hudson en Smokey Robinson deelnamen.

Zijn kinderen Prince en Paris kwamen een lifetime achievement award in ontvangst nemen. "In al zijn nummers was zijn boodschap simpelweg: liefde", zei Prince. "Wij zullen deze boodschap blijven verspreiden en de wereld helpen", besloot hij.

 

De belangrijkste winnaars op een rij

Single van het jaar: Use somebody - Kings of Leon
Album van het jaar: Fearless - Taylor Swift
Song van het jaar: Single ladies (Put a ring on it) - Beyoncé
Beste nieuwkomer: Zac Brown Band
Beste vrouwelijke popperformance:
Halo - Beyoncé
Beste mannelijke popperformance: Make it mine - Jason Mraz
Beste popperformance (groep): I gotta feeling - The Black Eyed Peas
Beste popalbum: The E.N.D. - The Black Eyed Peas
Beste dance-opname: Poker face - Lady Gaga
Beste dance-album: The fame - Lady Gaga
Beste rockperformance (groep): Use somebody - Kings of Leon
Beste rocksong: Use somebody - Kings of Leon
Beste rockalbum: 21st century breakdown - Green Day

Alle winnaars vindt u hier.