Eerste erkende stiltegebied ligt in Tessenderlo

Tessenderlo kent u misschien alleen van de chemische industrie, maar het kan er ook stil zijn. Zo stil dat een natuurgebied in de gemeente als eerste het kwaliteitslabel "stiltegebied" kreeg.

Het natuurgebied Gerhagen wordt - als eerste in Vlaanderen - door de Vlaamse overheid beloond met het kwaliteitslabel "stiltegebied". Met de toekenning van het kwaliteitslabel wil de Vlaamse overheid stille gebieden bewaren en een actief stiltebeleid stimuleren.

Geluidsoverlast wordt wel eens de vervuiling van de 21e eeuw genoemd. Hoewel er steeds meer vraag is naar plaatsen om even aan het drukke leven te ontsnappen en tot rust te komen, wordt het aantal stille gebieden in Vlaanderen schaarser.

Die schaarse stiltegebieden zijn unieke gebieden waar stilte en rust een belangrijke bijdrage leveren aan de leefkwaliteit. Niet dat er helemaal geen geluid aanwezig is in het gebied, maar er zijn zo weinig mogelijk storende geluiden.

Wandelen, maar in stilte

Geluidsmetingen door de Vlaamse overheid wezen uit dat het in Gerhagen uitzonderlijk stil is en dat het gebied daarom een kwaliteitslabel verdient. Verschillende projecten moeten het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van die stilte en rust vergroten en moeten rustzoekers helpen bij de beleving van de stilte en rust.

Om mensen maximaal de stilte te laten beleven werden in het gebied twee stiltepaden uitgestippeld. De rustzoeker kan al zijn zintuigen op scherp zetten en optimaal genieten van de stilte en de rust. Op zondag 7 februari kan iedereen de stilte komen ervaren tijdens de publieksopening van het gebied.