Meer betalen voor trein, tram, bus tenzij per sms

Slecht nieuws voor de portemonnee vandaag. De spoorwegen en openbaar vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB verhogen hun tarieven, behalve voor wie betaalt per sms bij De Lijn. Ook sommige technologische producten worden duurder door de kopieertaks.

USB-sticks, geheugenkaarten, mp3 en mp4-spelers, set-topboxen, dvd-spelers met harde schijf en externe harde schijven worden allemaal duurder.

Alle technologische producten waarop gegevens kunnen worden bewaard, worden voortaan belast met een kopieertaks, een vergoeding voor het kopiëren voor eigen gebruik. Die vergoeding gaat naar Auvibel, die het op zijn beurt betaalt aan de auteurs en producenten.

Op cd's, dvd's en cassettes bestaat die taks al, en wordt licht verhoogd. De inkomsten daarvan zijn de laatste jaren gedaald omdat de verkoop van cd's en cassettes ook is gedaald. Daarom verhoogt deze taks en wordt het aantal producten waarop de taks wordt geheven, uitgebreid.

De meeste producenten zullen de extra vergoeding doorrekenen aan de klanten. De prijsstijging kan gaan van 0,15 euro tot 13 euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit.

Meer betalen voor ticket, behalve per sms

De openbaar vervoersmaatschappij De Lijn verhoogt de prijs van enkele tickets en abonnementen. De Buzzy Pazz voor jongeren en de Omnipas worden 2,5 procent duurder. Ook de losse tickets op de bus en de tram worden duurder, de tickets in voorverkoop blijven even duur.

Wie zijn nummerplaat inruilt voor een De Lijn-abonnement, zal voortaan maar 1 jaar een gratis abonnement krijgen, tegenover 3 jaar nu. Maar het abonnement kan wel het eerste jaar worden verlengd tegen 50 procent van de prijs.

Nieuw is het betalingssysteem per sms. In Antwerpen en Gent kon het al, nu kan het ook in heel Vlaanderen. Een ticket voor 1 uur per sms kost 1,45 euro, dat is 28 procent goedkoper dan een ticket bij de bestuurder kopen. Een sms-ticket voor 2 uur kost 2,25 euro.

Reizigers moeten een sms sturen met de boodschap "DL60" of "DL120" naar 4884. De bevestigings-sms geldt als betalingsbewijs. Reizigers kunnen voor de geldigheid van het ticket onbeperkt overstappen.

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verhoogt de tarieven, gemiddeld met 2,53 procent. Zo stijgt de prijs van het MTB-jaarabonnement, geldig op metro, tram en bus, van 495 naar 530 euro. De prijzen van schoolabonnementen en kaarten veranderen niet.

De Waalse vervoersmaatschappij TEC trekt de tarieven ook op, met gemiddeld 4,64 procent.

Duurdere tickets en minder soorten bij NMBS

Vanaf vandaag moet u meer betalen voor sommige treintickets, gemiddeld worden de tickets 0,57 procent duurder. De stijging komt er omdat de gezondheidsindex ook gestegen is. Dan mogen openbare dienstverleners hun tarieven aanpassen.

Zo stijgt de prijs van een trajecttreinkaart, de schooltreinkaart en de campuskaart met 0,66 procent, een Rail Pass wordt 1 euro duurder, zowel in eerste klasse (113 euro) als in tweede klas (74 euro). Een gewoon los ticket zal evenveel kosten.

Naast een tariefaanpassing zijn er ook enkele wijzigingen in het aanbod. Kinderen tot 12 jaar zullen voortaan zonder uurbeperking gratis kunnen reizen. De tickets "Dag aan zee" en "Dag in de Ardennen" bestaan niet meer, ook de 50 procent-verminderingskaart is niet langer te koop.

Senioren zullen iets meer betalen voor een ritje: 5,2 euro. Maar het ticket is voortaan het hele jaar geldig behalve in de weekends in juli en augustus. In de week is het ticket vanaf 9 uur geldig, in het weekend onbeperkt. Er is voortaan ook een seniorenticket om in 1e klasse te reizen. Dat kost 12 euro.

CE voor ramen en deuren

Vanaf vandaag is het CE-label voor ramen en deuren verplicht. Europa legt enkele normen op voor waterdichtheid, minimale luchtdoorlatendheid en bestandheid tegen windbelasting. Ramen en deuren die aan de normen voldoen, zullen het teken dragen.