Merkel wil een "zwarte lijst" kopen

De Duitse kanselier Angela Merkel overweegt om een lijst te kopen met de namen van 1.500 Duitsers die belastingen hebben ontdoken. Een oud-werknemer van een Zwitserse bank biedt die lijst aan voor 2,5 miljoen euro. Niet iedereen vindt dat een goed idee.

Volgens de krant The Financial Times Deutschland is de man een informaticus die voordien werkte bij de Zwitserse bank HSBC in Génève. Hij zou een lijst aanbieden met gegevens van zo'n 1.500 Duitsers die voor miljoenen euro's belastingen hebben ontdoken door hun geld te parkeren op een Zwitserse bankrekening. Wie de lijst wil moet wel 2,5 miljoen euro betalen voor het document. Maar als de informatie klopt zou de Duitse fiscus 100 miljoen euro kunnen recupereren.

"We moeten alles in het werk stellen om die gegevens te krijgen, als ze kloppen tenminste", zei Merkel tijdens een persconferentie in Berlijn. Maar niet iedereen vindt dat een goed idee. Sowieso betwijfelen juristen of het kopen van mogelijk illegaal verkregen gegevens wel als bewijs kan gebruikt worden in een rechtbank.

Niet alle politieke partijen steunen trouwens een eventuele koop van de lijst. De fractieleider van de liberale FDP -de coalitiepartner van Merkel- wil niet weten van een koop. "Hier geldt één oude regel: geen zaken doen met criminelen",  De socialistische en groene oppositie pleiten dan weer wel voor een aanschaf.

Niet de eerste keer

De hele kwestie zet ook de relaties tussen Zwitserland en Duitsland onder druk. Enkele Zwitserse toppolitici hebben Duitsland al gewaarschuwd dat ze een eventuele aanschaf niet zullen aanvaarden. Twee jaar geleden kocht de Duitse overheid een gelijkaardige lijst. Toen betaalde de regering 5,4 miljoen euro voor gestolen gegevens van Duitse klanten bij de LGT, de grootste bank van Liechtenstein. Een ex-hoofd van de Duitse Post bleek een van de belastingontduikers te zijn en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf.